Informatie over inbouwovens

Iedere keuken is anders doordat niet iedereen dezelfde smaak heeft op het gebied van inrichting, de uitstraling en de nodige apparatuur in de keuken. Wat in steeds meer keukens niet meer ontbreekt, is echter een inbouwoven.

 Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van een inbouwoven, gaan we het er hier in dit artikel over hebben.

Wat is een inbouwoven?
Een inbouwoven is, zoals de naam al aangeeft, een oven welke is ingebouwd in de keuken. De huishoudelijke variant wordt veel gebruikt om maaltijden te verwarmen en om te bakken. Er zijn verschillende soorten, zoals elektrische, heteluchtovens en stoomovens. Daarnaast zijn er ook nog pizza- en bakkersovens, maar deze vind je vooral in een restaurant of bij een bakker. Een doorsnee elektrische inbouwkeuken kan tot een temperatuur van maar liefst 260 graden Celsius worden ingesteld.

De mogelijke functies  
• Stomen; er zijn uitvoeringen die een stoomfunctie hebben waarmee je bepaalde etenswaren kunt stomen. Zo kun je groente, vis, fruit en bijgerechten zoals rijst, koken terwijl ze hun vitaminen behouden. Deze gaan namelijk verloren bij gewoon koken.
• Grillen; de meeste modellen hebben ook een grillfunctie waarmee je kunt gratineren of gewoon grillen. Er zijn ook speciale varianten te verkrijgen, zoals de turbogrill en infrathermgrill. Door vlees te grillen is het van buiten licht krokant en van binnen blijft het lekker sappig.
• Boven- en onderverwarmen; deze functie is vooral geschikt voor gerechten zoals taarten en pizza’s.
• Hete lucht functie; één of meerdere ventilatoren zorgen ervoor dat de hete lucht over de hele ovenruimte gelijkmatig verdeeld wordt. Dit zorgt voor een snellere opwarming.
• Combinatie van allerlei functies; er zijn ook modellen die een combinatie zijn van alle bovenstaande ovens. Zo zijn er bijvoorbeeld uitvoeringen met hete lucht en stoom, waardoor gerechten perfect klaargestoomd worden en bovendien nog krokanter zijn.
Naast bovenstaande functies hebben veel inbouwovens nog vele extra functies, zoals het warm houden van eten, het ontdooien van eten, op lage temperatuur koken en een snelle voorverwarming.

Keuze uit diverse merken
Inbouwovens zijn van diverse merken te verkrijgen. Hier zitten hele bekende merken tussen, maar ook enkele onbekende merken. Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden, noemen we hier enkele voorbeelden.
• TEKA inbouwoven; dit is een multifunctionele oven met maar liefst negen verschillende functies. De oven heeft energieklasse A, is van rvs gemaakt, heeft een ovenmantel koeling, wegdrukbare bedieningsknoppen en nog veel meer.
• SMEG inbouwoven met magnetron; deze multifunctionele machine heeft acht magnetronmogelijkheden, acht bakfuncties, een thermostaat, inwendige koeling, functie display, een uitneembare ovendeur van drievoudig glas en nog veel meer. Bovendien is dit model maar liefst zestig centimeter breed.
• Bosch HBC 33B550; dit is een elektrische uitvoering van het bekende merk Bosch. Het is een multifunctionele variant die vele extra’s biedt.